🐝Bzzz Bzzz... darmowa dostawa prosto z ula dla zamówień od 199 zł 🍯

Złóż zamówienie przed: 

16

[24.12]

a Twoją paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj!

Dzisiaj nie wysyłamy :( Złóż zamówienie, wyślemy je w najbliższy dzień roboczy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

FAQ

Najczęściej zadawane pytania

 

1. Jak powstaje miód smakowy?

Miód smakowy powstaje poprzez kremowanie miodu wielokwiatowego, a następnie dodanie do niego przypraw lub produktów poddanych wcześniejszej liofilizacji.

 

2. Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces polegający na wysuszeniu produktu poprzez "wymrożenie" z niego wody. Działanie to nie wpływa na smak oraz właściwości produktów.

 

3. Czym jest kremowanie miodu? Co to znaczy miód kremowany?

Kremowanie miodu polega na mechanicznym ujednoliceniu jego konsystencji. Dzięki kremacji, pozbywamy się grudek i kryształów, które powstają w naturalnym procesie krystalizacji miodu. Dzięki takiemu zabiegowi miód przypomina konsystencją Nutellę. Kremowanie miodu nie zmienia jego właściwości biochemicznych (smak, zapach, właściwości zdrowotne), a jedynie właściwości fizyczne (konsystencja, wygląd, gęstość).

 

4. Czym jest krystalizacja miodu? Czy każdy miód krystalizuje?

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem, w którym płynny miód (patoka) zamienia się w postać stałą (krupiec). Jest to proces absolutnie naturalny, zachodzący we wszystkich naturalnych miodach. Prędkość krystalizacji zależy od zawartości glukozy w produkcie. Najszybciej, bo już po około tygodniu, krystalizuje miód rzepakowy, najdłużej zaś gryczany - nawet do 12 miesięcy.

 

5. Czy mogę ponownie "rozpuścić" miód?

Tak a- aproces aten anazywa asię a"dekrystalizacją". aŻeby aponownie auzyskać apłynną apostać amiodu, anależy apowoli ago podgrzewać w temperaturze maksymalnie 42°C. Sprawdzonymi, domowymi sposobami są: piekarnik lub kąpiel wodna. Należy jednak pamiętać, że kategorycznie niedopuszczalne jest, żeby miód przekroczył temperaturę 45°C, gdyż wtedy następuje "przegrzanie" miodu. Przegrzany miód traci swoje właściwości prozdrowotne, ponieważ wysoka temperatura rozkłada wszystkie składniki biochemiczne.

 

6. Jak przechowywać miód?

Najlepszym miejscem do przechowywania miodu jest suche, chłodne i ciemne miejsce. Miód jest naturalnie niewrażliwy na zepsucie się, dlatego nie ma konieczności trzymania go w lodówce, nawet po otwarciu. Można wyróżnić dwie najważniejsze zasady przechowywania miodu:
  - nie wystawiać miodu na temperaturę powyżej 40°C,
  - nie dopuścić do dostania się wody do miodu, ponieważ może rozpocząć to proces fermentacji.

 

7. Mój miód się rozwarstwił. Czy to znaczy, że się zepsuł?

W niektórych przypadkach krystalizacja miodu przebiega w sposób, który powoduje rozwarstwienie glukozy oraz fruktozy. "Cięższa" glukoza w kryształach opada na dno, natomiast "lżejsza" fruktoza utrzymuje się na górze. W celu uniknięcia takiej sytuacji zalecamy raz na jakiś czas wymieszać miód w słoiku. Takie miód nadal jest zdatny do spożycia.

 

8. Czy dzieci mogą jeść miód?

Miód może zawierać małe ilości bakterii Clostridium botulinum. Z tego powodu nie powinno się dawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia. O ile u dorosłych oraz starszych dzieci, naturalna flora bakteryjna jest już wykształcona i niebezpieczne bakterie nie będą w stanie się rozwinąć, o tyle u niemowląt i noworodków, pozbawionych tej naturalnej bariery ochronnej, miód może przynieść więcej szkody, niż pożytku. A co w przypadku, gdy miód zostanie poddany obróbce termicznej? Owszem, ewentualne bakterie zostaną zabite, ale razem z nimi całe dobrodziejstwo miodu - pozostanie sam cukier, a jak wiadomo, niemowlętom cukru nie podajemy.

 

9. Skąd wiadomo jaki gatunek miodu jest w ulu?

Odpowiedź jest niezwykle prosta. Wszystko zależy od pożytku jaki jest w pobliżu. Jeśli ul stacjonuje w maju obok pól rzepaku, to praktycznie pewnym jest, że pszczoły "nazbierają" miodu rzepakowego. Jeśli pasieka ulokowana będzie przy alei lipowej w porze kwitnienia drzew lipowych - wtedy uzyskamy miód lipowy, i tak dalej.

 

10. Jakie są koszty i sposoby wysyłki oraz formy płatności?

Szczegółowa lista form płatności do zobaczenia tutaj: formy płatności.

Szczegółowa lista kosztów i sposobów wysyłki do zobaczenia tutaj: koszty i sposoby dostawy.

 

11. Jaki jest termin ważności miodu?

Miody tradycyjne mają termin ważności wynoszący 3 lata od daty rozlewu, natomiast miody smakowe 2 lata. Taki okres jest narzucony przez ustawodawcę. Warto jednak pamiętać, że miód, który jest odpowiednio przechowywany, ajest azdatny ado aspożycia aprzez wiele lat. W 2012 roku, w Gruzji, znaleziono dzban z miodem liczący 5500 lat. Nawet po takim czasie miód wciąż nadawał się do jedzenia!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.