🐝🍯 Wysyłka już od 9,99 zł! Złóż zamówienie za 189 zł i skorzystaj z opcji darmowej dostawy! 

Złóż zamówienie przed: 

16

[24.12]

a Twoją paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj!

Dzisiaj nie wysyłamy :( Złóż zamówienie, wyślemy je w najbliższy dzień roboczy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Bułeczki drożdżowe z miodem
Bułeczki drożdżowe z miodem
Składniki:
Ciasto drożdżowe
✓350 g mąki pszennej
✓150 ml mleka
✓25 g drożdży
✓40 g miodu porzeczkowego (Miód Kasztelański z czarna porzeczką)
✓50 g roztopionego masła
✓1 jajko
✓szczypta soli
 
Masa serowa
✓250 g półtłustego twarogu
✓1 żółtko
✓1 opakowanie cukru wanilinowego
✓skórka otarta z 1/2 cytryny- wyszorowanej i wyparzonej
 
Dodatkowo
✓1 jajko, do posmarowania
 
Jak przygotowujemy:
 
1. Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
 
2. Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
 
3. Ser utrzeć razem z miodem kasztelańskim, żółtkiem, cukrami i skórką z cytryny.
 
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.
 
5. Ciasto dzielimy na małe prostokąty. Drożdżówki skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia.
 
6. Następnie drożdżówki z serem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15-20 minut.
 
Bułeczki można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
 
Autor: smakuj_zdrowo_i_nie_zaluj (Instagram)
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl