Ciasto drożdżowe
✓350 g mąki pszennej
✓150 ml mleka
✓25 g drożdży
✓50 g roztopionego masła
✓1 jajko
✓szczypta soli
Masa serowa
✓250 g półtłustego twarogu
✓1 żółtko
✓1 opakowanie cukru wanilinowego
✓skórka otarta z 1/2 cytryny- wyszorowanej i wyparzonej
Dodatkowo
✓1 jajko, do posmarowania
Jak przygotowujemy:
1. Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
2. Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.
5. Ciasto dzielimy na małe prostokąty. Drożdżówki skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia.
6. Następnie drożdżówki z serem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15-20 minut.
Bułeczki można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
Autor: smakuj_zdrowo_i_nie_zaluj (Instagram)