
Zima to czas kiedy korzystając z ciepła domowego zacisza, patrzymy na mróz za oknem z filiżanką pełną aromatycznej herbaty…z miodem!
Połączenie miodu i herbaty skutecznie wspiera nasza odporność, ale też pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem. Musimy jednak pamiętać, że gdyby nie ciężka praca pszczół podczas wiosenno-letnich miesięcy nie moglibyśmy dodawać złocistej słodyczy do zimowych naparów.
Wiemy, że herbaty parzymy w temperaturze od 70 do 100 st. C., dlatego nie możemy od razu po zaparzeniu dodać miodu. Należy pamiętać że miód zachowuje swoje właściwości zdrowotne w temperaturze do 40 st. C, powyżej tej temperatury traci swoje właściwości lecznicze, staje się tylko słodzikiem. Połączenie miodu (właściwości bakteriobójcze – szerzej w tym artykule) i herbaty (właściwości antyoksydacyjne) to doskonały duet, który wspiera odporność!
Które herbaty dobrze komponują się z miodem ?
Herbaty owocowe, mieniące się niuansami smakowymi, po zaparzeniu odczekajmy aż będą chłodne i wtedy dodajemy łyżeczkę (łyżkę) miodu. Dzieci takie mieszanki uwielbiają.
Rooibos też kocha miód, który łamie ich smak, przypominamy, że herbatę Rooibos mogą pić dzieci i kobiety w ciąży.
Herbaty czarne szczególnie te bez dodatków lubią miód i inne ingrediencje takie jak np. cytryna, goździki, rum, czy nalewki z czarnej herbaty.
Łyżeczka miodu jest także doskonałym uzupełnieniem herbat zielonych szczególnie tych bez dodatków .
Smakosze herbat parzonych na zimno (oksymoron) cold extraction, cold brew również dodają odrobine miodu.
Gdzie znaleźć herbaty, które idealnie łączą się z Miodem Kasztelańskim z Sierpca?
Serdecznie polecamy sklep online dzbanherbaty.pl - herbaty najwyższej jakości z najlepszych upraw ekologicznych z całego świata., a pośród nich herbaty sypane czarne, zielone, białe, czerwone, niebieskie, herbaty owocowe i ziołowe. Sprawdźcie sami wykorzystując kod rabatowy "miodkasztelanski" -10% :)
Autor: Joanna Michałowska (dzbanherbaty.pl)