Miód faceliowy





Opis
Rzepak znikając z krajobrazu, ustępuje miejsca kwiatom facelii, która w swym błękicie jest niesamowicie obfita w miododajny nektar. Dzięki niestrudzonej pracy pszczół, zmienia on swoją postać w iście królewski miód. Kwiaty facelii, tak samo jak szybko rozkwitają pośród sierpeckich pól pastewnych, ulotnie znikają pozostawiając po sobie urokliwy zapach miodu.
Właściwości miodu faceliowego:
- może pomagać przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym,
- obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, kofeiny,
- antyseptyczny, działa ochronnie,
- pomocny w leczeniu chorób układu pokarmowego,
- zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych,
- wspomaga leczenie astmy oskrzelowej,
- działa wzmacniająco na układ odpornościowy.
Barwa: jasna
Zapach: delikatny
Smak: słodki, lekko kwaskowy
Przechowywanie: sucha i ciemna spiżarnia (temp. 10-22 st. C.)
Kwitnienie: czerwiec
Krystalizacja: umiarkowana