Miód gryczany





Opis
O czym pomyślicie słysząc słowa „czarne złoto”? Wielu osobom nieprzyjemnie skojarzy się z ropą naftową, innym z oryginalną i nietypową biżuterią. Natomiast nam, jednoznacznie kojarzy się z miodem gryczanym. Jest to zdecydowanie najbardziej wyjątkowy miód, jaki możemy uzyskać w naszym regionie. Zapytacie: „W czym jest taki wyjątkowy?”. My odpowiemy, że w barwie, smaku oraz zapachu, ale o tym musicie przekonać się sami.
Właściwości miodu gryczanego:
- oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne,
- wspiera walkę ze schorzeniami serca, żył, a także niedokrwistością,
- zawiera dużą ilość żelaza (w pełni przyswajalnego) wskazanego przy anemii,
- znajdująca się w miodzie rutyna poprawia przyswajalność witaminy C,
- zmniejsza szkodliwość używek, odtruwa organizm,
- zawiera magnez zalecany przy stanach wyczerpania nerwowego.
Barwa: ciemny, często prawie czarny, smolisty
Zapach: intensywny, charakterystyczny, kwiat gryki
Smak: ostry, lekko piekący
Przechowywanie: sucha i ciemna spiżarnia (temp. 10-22 st. C.)
Kwitnienie: zależne od terminu wysiewu, najczęściej lipiec
Krystalizacja: powolna, w skrajnych przypadkach nawet do roku