Miód rzepakowy





Opis
Maj jednoznacznie kojarzy się nam z eksplozją życia. Na każdym kroku zauważamy wybudzone z zimowania owady, śpiewające ptaki, a także całe mnóstwo kwitnących kwiatów. Jedną z najbardziej charakterystycznych roślin tego okresu jest rzepak. Gdy w żółtych barwach rozpościera się aż po horyzont, wiadomo, że pszczele rodziny pracują z pełną mocą, już dawno zostawiając za sobą wspomnienie zimy. W dawnych czasach miód rzepakowy nazywano "białym miodem" ze względu na jego barwę po krystalizacji.
Właściwości miodu rzepakowego:
- polecany przy schorzeniach układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego (dla wzmocnienia), miażdżycy (zapobiegawczo),
- obniża ciśnienie tętnicze krwi i cholesterolu,
- pomocny w chorobach wątroby, trzustki, nerek, pęcherza i cewki moczowej,
- wspomaga przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych,
- polecany w stanach zmęczenia, osłabienia i przy dużym wysiłku fizycznym z racji na dużą zawartość glukozy i innych łatwo przyswajalnych cukrów prostych,
- przyspiesza gojenie ran,
- pobudza układ odpornościowy.
Barwa: jasna, słomkowa, po krystalizacji mleczny lub szaro kremowy
Zapach: delikatnie rzepakowy
Smak: łagodny, bardzo słodki (polecany dla dzieci)
Przechowywanie: sucha i ciemna spiżarnia (temp. 10-22 st. C.)
Kwitnienie: maj
Krystalizacja: szybka