Miód wielokwiatowy





Opis
Krajobraz pełen polnych kwiatów, pachnące przydrożne bzy, a także kuchenny kredens u babci, na którym w glinianym naczyniu mieni się bukiet świeżo ściętych kwiatów, to ciepłe wspomnienia w naszej pamięci. To właśnie w czasie kiedy kwietne łąki i drzewa miododajne, w blasku promieni słonecznych, rozkwitają swoim pięknem, nasze pszczoły znajdują w nich nektar do tworzenia miodu. Jak wskazuje nazwa, miód wielokwiatowy pochodzi z kwiatów wielu gatunków roślin, a jego barwa oraz smak są zależne pory miodobrania oraz miejsc, w których znajdują się pasieki.
Właściwości miodu wielokwiatowego:
- zawarte w miodzie wielokwiatowym cukry proste to cenne źródło energii dla osób osłabionych, zarówno fizycznie, jak i psychicznie,
- łagodzi dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi,
- z uwagi na dużą różnorodność składu polecany osobom uczulonym na pyłki - pomaga znosić i uodparniać się na alergie,
- pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- wykazuje działanie odżywcze,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Barwa: różnorodna, od słomkowej po intensywnie bursztynową
Zapach: delikatnie kwiatowy
Smak: łagodny, słodki
Przechowywanie: sucha i ciemna spiżarnia (temp. 10-22 st. C.)
Kwitnienie: od początku wiosny do końca lata
Krystalizacja: umiarkowana