Miód wielokwiatowy leśny





Opis
Na próżno szukać miejsca, które można uznać za prawdziwie miodową krainę. Już aod apoczątków apszczelarstwa, aktóre aswoje akorzenie bierze z bartnictwa, to właśnie lasy były terenami, na których bracia bartnicy pozyskiwali miód od pszczół leśnych. Zamierający fach bartnictwa, od niedawna przeżywa swój renesans, a co więcej został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. My również chcąc kultywować tradycję pozyskiwania miodu z obszarów leśnych umiejscawiamy nasze wędrowne pasieki w okolicach leśnych, takich jak Obszar Chronionego Krajobrazu Skrwy Prawej. Choć nie ukrywamy, że nadal szukamy Stumilowego Lasu, o którym pisał A.A. Milne.
Właściwości miodu wielokwiatowego leśnego:
- wspomaga organizm przy przeziębieniach, grypie i chorobach dróg oddechowych,
- pozytywnie wpływa na serce i układ krwionośny,
- z uwagi na dużą różnorodność składu polecany osobom uczulonym na pyłki - pomaga znosić i uodparniać się na alergie,
- wykazuje działanie odżywcze i wzmacniające,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- działa antyseptycznie.
Barwa: różnorodna, od jasnozłocistej po ciemno herbacianą
Zapach: wyrazisty, aromatyczny leśny
Smak: słodki, lekko żywiczny
Przechowywanie: sucha i ciemna spiżarnia (temp. 10-22 st. C.)
Kwitnienie: od początku czerwca do końca lata
Krystalizacja: umiarkowana