Miód wielokwiatowy z kakao
Opis
Miodowe Rewolucje z kakao! Alternatywa smakowa dla tradycyjnych odmian miodów to połączenie kakao z kremowanym miodem wielokwiatowym. Zachwyca smakiem! Znajduje swoich pasjonatów pośród młodszych jak i starszych Smakoszy :)
Właściwości miodu wielokwiatowego:
- zawarte w miodzie wielokwiatowym cukry proste to cenne źródło energii dla osób osłabionych, zarówno fizycznie, jak i psychicznie,
- łagodzi dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi,
- z uwagi na dużą różnorodność składu polecany osobom uczulonym na pyłki - pomaga znosić i uodparniać się na alergie,
- pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- wykazuje działanie odżywcze,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Właściwości kakao:
- cenne źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), E oraz PP (niacyny),
- charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu, potasu, fosforu oraz wapnia,
- zawiera również duże ilości żelaza, dlatego poleca się je osobom z anemią i podatnym na niedobory tego pierwiastka,
- kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych,
- jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążeniowego,
- zawiera teobrominę oraz kofeinę, obie te substancje wykazują działanie pobudzające, poprawiające koncentrację i zmniejszające uczucie zmęczenia.
Zdrowe wybory to zdrowe słodycze. Prawdziwe kakao w połączeniu z miodem stanowi duet idealny.
Skład: kremowany miód wielokwiatowy 94%, kakao 6 %
Szef kuchni Miodów Kasztelańskich z Sierpca poleca serwować do: pieczywa, białego twarogu, naleśników, gofrów, owsianki, koktajli, gorącego mleka, deserów, lodów, ciast, babeczek, wypieków, tortów… jak i łyżeczką bezpośrednio ze słoiczka!