Składniki:
✓ 2 polędwiczki wieprzowe
✓ 2-3 ząbki czosnku
✓ 2-3 łyżki musztardy zwykłej sarepskiej
✓ łyżka musztardy francuskiej z ziarenkami
✓ łyżka ulubionych ziół np. tymianek, bazylia
✓ łyżka płatków ostrej papryki sól, pieprz, oliwa
Jak przygotowujemy:
Polędwiczki kroimy na grubość około 1 cm, rozbijamy dłońmi, solimy, pieprzymy. Wkładamy do miski. Rozdrobniamy czosnek, dodajemy zioła, miód i musztardę, całość łączymy. Mieszamy aby konsystencja była bardziej płynna, możemy dodać trochę czerwonego wytrawnego wina. Poledwiczki łączymy z marynatą. Obsmażamy delikatnie na oliwie, a później pieczemy w piekarniku niecałą godzinę w 180°C w żaroodpornym naczyniu.
Podajemy z ziemniakami i brokułami, które posypałam prażonymi migdałami. Świetnie sprawdzą się też z puree czy z kaszą, smacznego!
Autor: Mirabelldream (Instagram)