Składniki:
Mintaj
✓ 500 g mintaja
✓ sól ziołowa i pieprz
✓ 1 szklanka zimnego piwa
✓ 1 szklanka mąki
✓ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✓ odrobina słodkiej i ostrej papryki
✓ olej do smażenia
Kapusta
Jak przygotowujemy:
Mintaj:
Filety po odmrożeniu odciskam papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody. Dzielę na mniejsze kawałki, posypuję z obu stron solą ziołową i pieprzem. Wstawiam na godzinkę do lodówki. Piwo mieszam z mąką, proszkiem i papryką za pomocą rózgi na gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzam w cieście i smażę na patelni na złoty kolor z każdej strony. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach
Kapusta:
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni. Dodaję pokrojoną kapustę, przyprawy, miód i smażę do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą w razie potrzeby.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, a następnie tłukę z dodatkiem masła i mleka. Gotowe kawałki ryby podaję z ziemniakami i kapustą. Całość posypuję zieloną pietruszką. Smacznego!
Autor: kaczka_na_slodko (Instagram)