Składniki:
✓ 1,5 kg podudzi z kurczaka
✓ 1 łyżka oleju
✓ 2 łyżeczki soli
✓ sok z cytryny
✓ 2 kopiaste łyżki miodu (Miód Kasztelański z miętą)
✓ 1 łyżeczka słodkiej papryki
✓ pół łyżeczki ostrej papryki
✓ pół łyżeczki pieprzu
✓ pół łyżeczki czosnku granulowanego
Jak przygotowujemy:
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą w misce. Udka myję i osuszam, wrzucam do marynaty i wszystko razem dokładnie mieszam. Zakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Ziemniaki myję i kroję w łódki, mieszam z przyprawą do ziemniaków, słodką papryką i odrobiną oliwy z oliwek. Następnego dnia przekładam pałki do rękawa do pieczenia, a ziemniaki przesypuję na blaszkę i piekę razem w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Następnie przebijam worek, delikatnie go rozchylam i wstawiam na kolejne 15 minut, aby mięso przypiekło się z góry. Podaję z surówką z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, zielonej cebulki i oliwek. Smacznego!
Autor: kaczka_na_slodko (Instagram)