
Składniki:
✓ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✓ 1 jajko L-XL
✓ 5 łyżek miodu ( Miód Kasztelański Wielokwiatowy Leśny)
✓ jogurt naturny
✓ 1 szklanka mleka
✓ 4 łyżki masła
✓ 1 szklanka mąki tortowej
Jak przygotowujemy:
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mleko. Połączone składniki miksujemy i odstawiamy na kwadrans. Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby podsypać mąką. Smażymy na maśle dwustronnie aż naleśniki się zarumienią. Usmażone naleśniki polewamy jogurtem naturalnym i Miodem Kasztelańskim Leśnym. Do naleśników możemy wybrać tylko miód leśny, bo treść staropolskiego kawału o naleśnikach brzmi: Na Leśnika spadła szyszka!
Autor: MiódKasztelański