
Składniki:
✓ 1 kg grzybów,
✓ 2 szklanki wody,
✓ 0,5 szklanki octu,
✓ 1 łyżka miodu z imbirem i czosnkiem ( Miód Kasztelański z imbirem i czosnkiem)
✓ 1,5 łyżki soli,
✓ 2 łyżki cukru,
✓ ziele angielskie,
✓ pieprz czarny,
✓ liście laurowe
Jak przygotowujemy:
Do garnka wlewamy wodę, którą wcześniej delikatnie solimy. Stawiamy na kuchni i włączamy średni płomień. W międzyczasie przeglądamy nasze grzyby, dokładnie sprawdzamy i segregujemy wybierając najmniejsze i zdrowe okazy. Odcinamy im trzonki, wrzucamy do gotującej wody na 15minut. Do zalewy potrzebujemy w drugi garnek -mieszamy w nim ocet, wodę, sól, cukier oraz Miód Kasztelański z imbirem i czosnkiem. Mieszamy i czekamy, aż zalewa się zagotuje. Kolejny krok to uzupełnienie wyparzonych słoików. Wkładamy grzby odsączone z wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy do każdego ze słoików. Następnie zalewamy gorącą zalewą. Zamykamy zakręcając mocno niczym zamek w drzwiach wyjeżdżając na urlop. Stawiamy do góry dnem i pozostawiamy. Czekamy kilka godzin, aż zalewa ostygnie. Gotowe słoiczki ustawiamy w spiżarni. 😊
Autor: MiódKasztelański