🐝🍯 Wysyłka już od 11,99 zł! Złóż zamówienie za 199 zł i skorzystaj z opcji darmowej dostawy! 

Złóż zamówienie przed: 

16

[24.12]

a Twoją paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj!

Dzisiaj nie wysyłamy :( Złóż zamówienie, wyślemy je w najbliższy dzień roboczy.

Dzisiaj już nie wysyłamy. Paczka zostanie wysłana jutro.

Mleko z miodem
Mleko z miodem

Do garneczka wlewamy całe mleko. Podgrzewamy do ok. 40 stopni Celsjusza, nie więcej! To bardzo ważne, ponieważ w wyższych temperaturach miód traci swoje cenne dla zdrowia właściwości. Dodajemy Miód Kasztelański Lipowy i masło. Mieszamy 20x w prawą stronę, później 20x w lewą stronę (powinno wystarczyć, aby miód i masło się rozpuściły – w przeciwnym razie trzeba będzie zamieszać więcej razy

czytaj całość »
Owsianka z miodem z maliną
Owsianka z miodem z maliną

Płatki zalewamy mlekiem najlepiej godzinę przed posiłkiem. Przed podaniem należy zagotować płatki z mlekiem. Następnie przekładamy owsiankę do miseczki i dodajemy na wierzch pokrojone banany, garść malin, garść borówek lub jagód. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i na koniec polewamy Miodem Kasztelańskim z maliną.

 

czytaj całość »
Grzane wino z miodem
Grzane wino z miodem

Do garneczka wkładamy pomarańcze, następnie rozgniatamy miąższ tak by uwolnił jak najwięcej soku. Dodajemy wszystkie składniki oprócz miodu. Wlewamy 375ml wina (pół butelki) podgrzewamy do magicznej temperatury około 40 stopni. Jeżeli poczujesz, że aromaty zaczynają unosić się w powietrzu to znak, że czas dodać Miód Kasztelański Wielokwiatowy Poczekaj aż się rozpuści. Całość dokładnie wymieszać i nalać do kubeczków.

czytaj całość »
Deser jogurtowy z miodem
Deser jogurtowy z miodem

Bakalie wsypujemy do 1 pojemnika. Połowę z nich wkładamy na dno szklanki, następnie dodajemy 2 łyżki Miodu Kasztelańskiego z czarną porzeczką. Dodajemy jogurt grecki. Całość posypujemy pozostałymi bakaliami, pokruszonymi ciasteczkami owsianymi i polewamy 1 łyżką miodu. Wersja rozszerzona dla ambitnych- dekorujemy listkami mięty i jeżynami

czytaj całość »
Grzybki w zalewie miodowej
Grzybki w zalewie miodowej

Do garnka wlewamy wodę, którą wcześniej delikatnie solimy. Stawiamy na kuchni i włączamy średni płomień. W międzyczasie przeglądamy nasze grzyby, dokładnie sprawdzamy i segregujemy wybierając najmniejsze i zdrowe okazy. Odcinamy im trzonki, wrzucamy do gotującej wody na 15minut. Do zalewy potrzebujemy w drugi garnek -mieszamy w nim ocet, wodę, sól, cukier oraz Miód Kasztelański z imbirem i czosnkiem. Mieszamy i czekamy, aż zalewa się zagotuje. Kolejny krok to uzupełnienie wyparzonych słoików. Wkładamy grzby odsączone z wody, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy do każdego ze słoików. Następnie zalewamy gorącą zalewą. Zamykamy zakręcając mocno niczym zamek w drzwiach wyjeżdżając na urlop. Stawiamy do góry dnem i pozostawiamy. Czekamy kilka godzin, aż zalewa ostygnie. Gotowe słoiczki ustawiamy w spiżarni.

czytaj całość »
Ciasteczka owsiane z miodem
Ciasteczka owsiane z miodem

Miód Kasztelański Rzepakowy, jajko, cynamon, cukier wanilinowy wkładamy do miski i miksujemy przez 6 minut, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i rodzynki (opcjonalnie), dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy ciasteczka i pieczemy około 11 minut. Gotowe!

 

czytaj całość »
Lekka sałatka z miodem
Lekka sałatka z miodem

Na talerzu układamy sałatę. Przygotowujemy krojąc w kosteczkę truskawki, gruszkę, cebulkę, ser kozi. Następnie przygotowane składniki układamy piętrowo na sałacie. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy dressingiem miodowym (Miód Kasztelański Faceliowy, oliwa, ocet sól, pieprz – wymieszane do jednolitej konsystencji).

czytaj całość »
Naleśniki z miodem
Naleśniki z miodem

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mleko. Połączone składniki miksujemy i odstawiamy na kwadrans. Ciasto powinno być gęste. W razie potrzeby podsypać mąką. Smażymy na maśle dwustronnie aż naleśniki się zarumienią. Usmażone naleśniki polewamy jogurtem naturalnym i Miodem Kasztelańskim Leśnym. Do naleśników możemy wybrać tylko miód leśny, bo treść staropolskiego kawału o naleśnikach brzmi: Na Leśnika spadła szyszka! 

czytaj całość »
Chlebek bananowy na miodzie
Chlebek bananowy na miodzie

Przygotuj niedużą foremkę do wypieków. Natłuść ją ćwiartką masła i obsyp bułką tartą. Piekarnik ustaw na 170 stopni grzanie góra dół. W tym czasie kiedy piekarnik nabierze temperatury przygotuj masę ciasta. W misie rozgnieć na pulpę banany, dodaj roztopione masło, jajko, mąkę tortową, szczyptę soli, orzechy, żurawinę, Miód Kasztelański Wielokwiatowy i sodę oczyszczoną. Całość mieszaj ręcznie lub mikserem. Masę wyłóż na blachę, blachę włóż do piekarnika. Piecz przez 60 minut

czytaj całość »
Orzeźwiająca lemoniada z miodem
Orzeźwiająca lemoniada z miodem
Dokładnie umyj owoce. Cytryny i limonki umieść na blacie kuchennym i staraj się je ugnieść (dzięki temu wyciskanie soku będzie łatwiejsze!). Pokrój jedna limonkę w plasterki/łódeczki. Pozostałe cytrusy wyciśnij bezpośrednio do blendera. Dodaj Miód Kasztelański z miętą, lód, wodę. Miksuj. Przelej lemoniadę do szklanek, następnie dodaj listki mięty oraz maliny lub borówki. Na zdrowie!
czytaj całość »
Miodowa babka na białkach
Miodowa babka na białkach

W małym rondelku rozpuszczam masło razem z miodem. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Do masy dodaję wystudzone masło z miodem i delikatnie razem miksuję. Następnie wlewam wolnym strumieniem mleko. Na koniec dodaję do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polewam ciasto rozpuszczoną białą czekoladą i posypuję kawałkami migdałów. Smacznego!

czytaj całość »
Pieczone pałki z kurczaka w miodowej marynacie z dodatkami
Pieczone pałki z kurczaka w miodowej marynacie z dodatkami
 
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą w misce. Udka myję i osuszam, wrzucam do marynaty i wszystko razem dokładnie mieszam. Zakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Ziemniaki myję i kroję w łódki, mieszam z przyprawą do ziemniaków, słodką papryką i odrobiną oliwy z oliwek. Następnego dnia przekładam pałki do rękawa do pieczenia, a ziemniaki przesypuję na blaszkę i piekę razem w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Następnie przebijam worek, delikatnie go rozchylam i wstawiam na kolejne 15 minut, aby mięso przypiekło się z góry. Podaję z surówką z pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, zielonej cebulki i oliwek. Smacznego!
 
czytaj całość »
Mintaj w cieście piwnym z kiszona kapusta z miodem i ziemniakami
Mintaj w cieście piwnym z kiszona kapusta z miodem i ziemniakami
Filety po odmrożeniu odciskam papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody. Dzielę na mniejsze kawałki, posypuję z obu stron solą ziołową i pieprzem. Wstawiam na godzinkę do lodówki. Piwo mieszam z mąką, proszkiem i papryką za pomocą rózgi na gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzam w cieście i smażę na patelni na złoty kolor z każdej strony. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach

Kapusta:
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni. Dodaję pokrojoną kapustę, przyprawy, miód i smażę do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą w razie potrzeby. 
 
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, a następnie tłukę z dodatkiem masła i mleka. Gotowe kawałki ryby podaję z ziemniakami i kapustą. Całość posypuję zieloną pietruszką. Smacznego!
czytaj całość »
Polędwiczki w sosie miodowo musztardowym
Polędwiczki w sosie miodowo musztardowym
Polędwiczki kroimy na grubość około 1 cm, rozbijamy dłońmi, solimy, pieprzymy. Wkładamy do miski. Rozdrobniamy czosnek, dodajemy zioła, miód i musztardę, całość  łączymy. Mieszamy aby konsystencja była bardziej płynna, możemy dodać trochę czerwonego wytrawnego wina. Poledwiczki łączymy z marynatą. Obsmażamy delikatnie na oliwie, a później pieczemy w piekarniku niecałą godzinę w 180°C w żaroodpornym naczyniu.
Podajemy z ziemniakami i brokułami, które posypałam prażonymi migdałami. Świetnie sprawdzą się też z puree czy z kaszą, smacznego!
 
czytaj całość »
Perfekcyjna herbata z miodem
Perfekcyjna herbata z miodem

Połączenie miodu i herbaty skutecznie wspiera nasza odporność, ale też pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem. Musimy jednak pamiętać, że gdyby nie ciężka praca pszczół podczas wiosenno-letnich miesięcy nie moglibyśmy dodawać złocistej słodyczy do zimowych naparów.

czytaj całość »
Bułeczki drożdżowe z miodem
Bułeczki drożdżowe z miodem

 Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.

czytaj całość »
Piernik na miodzie
Piernik na miodzie

Całe jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki, na końcu śmietanę. Całość dobrze mieszamy. Piernik przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180°.Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy kakao i trochę rozpuszczonej mlecznej czekolady, ciasto dekorujemy mini bezami.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.